MDF biedt deze hulp aan in de volgende gemeentes: Dronten | Lelystad | Zeewolde

Loonbeslag

Als u uw rekeningen niet op tijd betaalt, kan er beslag gelegd worden op uw loon, toeslagen, bankrekening of inboedel. Een beslaglegger (bijvoorbeeld een deurwaarder) krijgt dan een deel van uw loon of toeslagen. Dat geld gaat dan direct naar de beslaglegger. Op deze pagina leest u, hoe dat in zijn werk gaat.

Loonbeslag 

Bij loonbeslag heeft de deurwaarder beslag gelegd op een deel van uw loon of uitkering. U houdt zelf een deel voor uw vaste lasten en boodschappen. Dit bedrag heet de beslagvrije voet. 

De beslagvrije voet bestaat uit:

  • De basis beslagvrije voet: de hoogte van dit bedrag hangt af van of u alleen woont, met kinderen of samenwoont. 
  • De wettelijke verhoging: dit is een aanvulling op de basis beslagvrije voet. De hoogte van dit bedrag hangt af van uw woonlasten, uw zorgpremie en de hoogte van uw zorg- en huurtoeslag. 

De basis beslagvrije voet en de wettelijke verhoging samen vormen dus het bedrag waar geen beslag op mag worden gelegd. Is dat bedrag hetzelfde als uw inkomen, dan kan er geen geld worden ingehouden. Uw vakantiegeld, bonussen en overwerk vallen ook onder de het beslag. 

Bekijk filmpje over beslagvrije voet

Bereken hier uw beslagvrije voet

Beslag op toeslagen 

Naast beslag op het inkomen kan er ook beslag gelegd worden op uw toeslagen.

Dit mag alleen gedaan worden door de organisatie waarvoor de toeslag bedoeld is. Een verhuurder mag bijvoorbeeld beslag leggen op uw huurtoeslag. En de zorgverzekeraar mag beslag leggen op de zorgtoeslag. Maar een schuldeiser van bijvoorbeeld een krediet, mag geen beslag leggen op uw toeslagen. 

Bankbeslag 

Bij bankbeslag legt de deurwaarder beslag op uw bankrekening. De deurwaarder stuurt naar alle banken een verzoek om het geld dat op uw rekening staat naar hem toe te sturen. Heeft u rekeningen heeft bij verschillende banken of dezelfde bank? Dan wordt het geld van alle rekeningen naar de deurwaarder gestuurd. 

De beslagvrije voet geldt niet voor het bankbeslag. Dit betekent dat een deurwaarder al uw geld van uw rekening(en) mag halen. De deurwaarder mag natuurlijk niet aan de het geld van de beslagvrije voet op uw rekening komen. 

Bij bankbeslag moet u zelf de kosten betalen die uw bank moet maken om het beslag door te voeren. 

Beslag op de roerende zaken (inboedel) 

Bij beslag op uw inboedel komt de deurwaarder bij u thuis. Hij of zij schrijft op welke goederen u heeft. Denk hierbij aan een bank, tv, magnetron of auto. De deurwaarder doet dit om uw spullen te verkopen en geld te krijgen voor de openstaande rekeningen. Ook kan hij of zij u hiermee onder druk zetten, zodat u een regeling treft met de deurwaarder. 

Advies en hulp 

Zoekt u advies en hulp bij beslaglegging? Of heeft u andere vragen? Lees dan hier hoe u contact met ons kunt opnemen. Wij helpen u graag verder.

Deel deze pagina: