MDF biedt deze hulp aan in de volgende gemeentes: Dronten | Lelystad | Zeewolde

Een inschrijfadres regelen

U kunt het gemakkelijkste aan een inschrijfadres komen door een kamer te huren totdat u een betere woning kunt vinden. Wil de eigenaar niet dat u zich daar inschrijft? Dan is er vaak iets mis. De eigenaar mag bijvoorbeeld niet verhuren of hij ontvangt zelf toeslagen op het adres.

Als u zich inschrijft bij een kennis is het belangrijk dat u dat goed regelt. Zorg voor een duidelijk huurcontract en betaal de huur via de bank. Maak duidelijke afspraken op papier over het gebruik van de keuken, koelkast of wasmachine en houdt u hieraan. Duidelijke afspraken voorkomen onderlinge problemen en problemen met instanties.

Krijgt deze kennis zelf toeslagen of een uitkering? Dan worden zowel de toeslagen van uw kennis als van uw zelf opnieuw berekend. Bovendien gaan alle vergoedingen omlaag als u samenwoont. En als u weer zelfstandig gaat wonen, moeten alle toeslagen en uitkeringen weer aangepast worden.

Het is verboden een inschrijving te kopen op Internet. Bovendien wordt het meestal toch duidelijk dat u er niet echt woont. 

Een uitkering aanvragen zonder inschrijfadres

Een uitkering van de sociale dienst heet: Participatiewet uitkering. Heeft u geen inkomen? Dan kunt u een uitkering aanvragen bij de sociale dienst. Maar voor mensen zonder inschrijfadres is dat erg moeilijk. Toch raden wij u aan om wel een uitkering aan te vragen. En dan de situatie uit te leggen. Bied de medewerkers aan om bij u langs te komen, zodat hij of zij kan zien dat u daar woont. U kunt dan een uitkering krijgen. De gemeente zal u meestal wel vragen om een andere woonplek te zoeken binnen een bepaald termijn.

Zwerven

Heeft u geen vaste plek en leidt u een zwervend bestaan? Dan kunt u een uitkering aanvragen bij een centrumgemeente. Voor Flevoland is dat in de gemeente Almere. U kunt dan het beste ook in Almere verblijven. De gemeente werkt dan mee aan de aanvraag.

Deel deze pagina: