MDF biedt deze hulp aan in de volgende gemeentes: Dronten | Lelystad | Zeewolde

Hoe steunt u iemand die rouwt?

Als een vriend of familielid iemand heeft verloren, wilt u er natuurlijk voor degene zijn. Maar hoe?

  1. Blijven luisteren
    Elke nabestaande heeft behoefte om zijn verhaal te vertellen. De een langer dan de ander. En de een vaker dan de ander. Blijf luisteren. En blijf er tijd voor inruimen. En niet alleen de eerste keer. Daarmee helpt u het verwerkingsproces.
  2. Vermijd clichés
    Probeer het verdriet om de overledene niet te bagatelliseren. En gebruik zeker geen clichés als ‘Alles komt goed, ‘Het leven gaat verder’ of ‘Volgende maand voel je je vast beter’.
  3. Geef geen ongevraagd advies
    Geef alleen advies als er om gevraagd wordt. Ongevraagd advies geven kan betweterig overkomen. Of kan de ander het gevoel geven dat u het allemaal weet en dat hij het niet goed doet. Vraag waar de nabestaande behoefte aan heeft.
  4. Niet boos worden
    Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Word niet boos of geïrriteerd als de ander iets doet waar u het niet mee eens bent. Er bestaat niet één manier van rouwen.
  5. Ga er samen op uit
    Het is goed om de rouwende uit de sleur te halen. Trek er daarom samen eens op uit. Nodig de rouwende uit en laat hem beslissen wat u gaat doen.
  6. Laat onverwacht wat van u horen
    Ga niet alleen langs op afspraak, maar laat ook onverwacht wat van u horen. Wacht niet op een uitnodiging maar ga gewoon langs. En stuur een kaartje bij bijzondere dagen zoals moederdag of de verjaardag van de overledene.
  7. Nee, dat snapt u niet
    Zeg niet: ‘Ik begrijp hoe je je voelt’.
    Dat is heel verleidelijk. Maar kan heel slecht overkomen. Dat weet u namelijk niet. Iedereen is anders. Soms weet de rouwende zelf niet eens hoe hij zich voelt.
  8. Praten mét de nabestaande
    Niet over de nabestaande praten met anderen, maar met de nabestaande zelf. Alleen zo helpt u hem.

bron: doodgaanendoorgaan.ardanta.nl

Deel deze pagina: