Geen fijne eigen woning hebben is vervelend. Vaak ontstaan er daardoor andere problemen. Bijvoorbeeld op uw werk, problemen met familie of schulden. En soms leidt dit tot een zwervend bestaan. Omdat er te weinig betaalbare huurwoningen zijn, hebben woningbouwverenigingen meestal lange wachtlijsten. De lengte van wachtlijsten verschilt per gemeente en woningbouwvereniging. Op de website van de meeste woningbouwverenigingen vindt u informatie over hun wachtlijst.
De meeste mensen in Nederland zijn bij een gemeente geregistreerd als bewoner van een huis of flat. Deze registratie kan alleen op woonadressen die bij de gemeente bekend zijn. De laatste jaren wordt al uw registratie van de overheid gekoppeld aan uw woonadres. Zo kan de overheid zien of u bijvoorbeeld recht heeft op belastingtoeslagen of op een uitkering.
Bent u niet ingeschreven op een woonadres? Dan heeft u meestal geen recht op een uitkering of op toeslagen van de belastingdienst. Ook al heeft zo’n toeslag niets met uw woonsituatie te maken. Denk bijvoorbeeld aan een toeslag voor ziektekosten. U heeft dus nergens recht op. Of het is veel moeilijker om aan uw recht te komen.
U kunt uw inschrijfadres verliezen als u bijvoorbeeld na uw scheiding op een vakantiepark of bij een kennis woont. Lees meer…
MDF heeft geen invloed op de wachttijd voor een woning en kan geen urgentie regelen. Dit is van belang te weten voor u contact met ons opneemt, zodat u geen verkeerde verwachtingen heeft. Wel kunnen wij u informeren over de mogelijkheden om woonruimte te zoeken. U vindt een aantal van de tips op deze site. Alle tips leest u in het document dat u hieronder kunt downloaden.
Download tips voor zoeken naar huisvesting
Vanaf uw 18e kunt u zich inschrijven bij een of meerdere woningbouwverenigingen. Het is verstandig om u altijd in te schrijven, ook als u prettig woont of net verhuisd bent. U kunt niet weten wat uw situatie over bijvoorbeeld 4 jaar is. Zo voorkomt u dat u te laag op de wachtlijst staat, wanneer u wel een woning nodig heeft.
Hier kunt u zich inschrijven voor:
Staat u te laag op de wachtlijst, bijvoorbeeld omdat u zich pas heeft ingeschreven? Dan kunt u soms toch een woning krijgen. Dat kan alleen als de woningbouwvereniging vindt dat uw situatie urgent is. Lees meer ...
In januari 2023 is er in Zeewolde een appartementencomplex geopend aan de Planetenveld NR 35 A t/m W met de naam De Komeet. De Komeet is een tussenvoorziening waar mensen tijdelijk (maximaal 2 jaar) kunnen wonen.
Er zijn 6 appartementen waar reguliere inwoners van Zeewolde kunnen wonen. De andere 17 appartementen zijn bedoeld voor mensen die een zorgvraag hebben. Zij kunnen ondersteuning gebruiken, maar ook een meer complexe zorgvraag is bespreekbaar.
Voorwaarde is wel dat u zelfstandig kunt wonen en leven of dat u een zelfstandigheidstraining wil volgen. Zo zorgen we dat het haalbaar is om binnen twee jaar naar een gewone woning te verhuizen. Als dat nodig is met ondersteuning. Inwoners van Zeewolde hebben voorrang bij De Komeet.
Download hier alle informatie en het aanmeldformulier
Via Marktplaats of Kamernet kunt u een kamer huren. Kamerverhuurders hebben meestal geen wachtlijst. Een goede kamer is echter vaak binnen een paar uur weg. Ga er dus meteen achteraan! Het is handig om een ‘alert’ in te stellen bij Marktplaats. U krijgt de advertentie dan meteen in uw mail.
Makelaars verhuren vaak ook woningen. Dat heet huren in de vrije-sector. De huur van deze woningen is meestal hoog. Kunt u dat niet betalen? Dan kunt u misschien met meerdere mensen de woning huren en dus de kosten delen.
Buiten het seizoen staan vakantiewoningen vaak leeg. Ze zijn te huur voor enkele maanden. Vaste bewoning is meestal niet mogelijk, omdat gemeenten dat niet willen. U kunt dan een hoge boete krijgen. Wonen in een vakantiehuis heeft nog een nadeel: u kunt zich niet inschrijven bij de basisadministratie. U heeft dan geen inschrijfadres, waardoor u geen toeslagen van de belastingdienst krijgt.
Let op! Zorg voor voldoende geld voor de eerste maandhuur
U kunt alleen een huurcontract tekenen, als u voldoende geld heeft om de eerste maandhuur te betalen.
Download hier een voorbeeld van een huurcontract
Zoekt u advies en hulp bij het vinden van woonruimte? Of heeft u andere vragen? Lees dan hier hoe u contact met ons kunt opnemen. Wij helpen u graag verder.