Leven u en uw partner vaak langs elkaar heen? Is uw relatie niet meer wat hij geweest is? Voelt u zich minder verbonden met elkaar? Voelt u zich regelmatig 'alleen' in uw relatie? Hebben u en uw partner vaak ruzie? Veel relaties krijgen vroeg of laat met deze problemen te maken krijgen. Hoe gaat u daarmee om?
Mensen die elkaar vaak vertellen hoe ze zich voelen, hebben de beste relaties. Dat blijkt uit onderzoek. Want in iedere relatie is het belangrijk om elkaar te kunnen begrijpen. Veranderingen maken dit nodig. U wordt ouder. U krijgt kinderen en die kinderen groeien op. De behoeften en verwachtingen van u en uw partner veranderen ook. Wacht niet te lang met daarover met elkaar te praten. Dat voorkomt dat u dingen opkropt en misschien heel boos wordt over iets kleins. Ook voorkomt het dat u alle ergernissen in een keer wilt bespreken.
Vindt u dat u en uw partner niet meer prettig met elkaar omgaan? Mist u dingen in uw relatie. Dan is het goed om daarover met elkaar te praten. Misschien vindt u dat lastig. U bent bang uw partner teleur te stellen. Maar er niet over praten werkt op de lange duur niet goed. U of uw partner worden steeds ontevredener over de relatie en leven langs elkaar heen.
Bedenk daarom eerst voor u zelf waarom u ontevredenheid bent. Praat pas daarna met uw partner. Vertel wat u graag zou willen en hoe u zich voelt. Waar moet u dan op letten? Lees meer…
Mannen en vrouwen verschillen in gedachten, beleving en interesses. Ze gedragen zich anders en kijken anders tegen dingen aan. Die verschillen kunnen irritatie veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan dingen laten slingeren, te weinig samen doen, geldzaken, schoonfamilie of klussen die niet gedaan worden. Ook dan is het belangrijk om hier met respect voor elkaar over te praten. En te kijken hoe u de ergernissen kunt oplossen.
Soms ontstaat er toch ruzie. Dit is niet erg. Het helpt als u de tips voor een “goede” ruzie toepast. Lees meer...
Respect en vertrouwen in elkaar zijn de basis in een relatie. Zijn die niet genoeg aanwezig? Dan zorgt dat voor problemen. Denk bijvoorbeeld aan jaloezie, bezitterigheid, dwang of vreemdgaan. Deze problemen oplossen is lastig. Hoe pakt u dat aan? Lees meer…
Wordt u verliefd op personen die niet goed voor u zijn? Belandt u vaak in een ongelijkwaardige relatie? Een relatie waar u steeds degene bent die aandacht en begrip heeft voor de problemen van de ander. En een relatie waar het geluk van uw partner het belangrijkste is. Uw eigen behoeftes en verlangens komen daardoor in de knel. Kortom: u investeert te veel in de liefde en u komt te kort en raakt vermoeid. U kunt dit voorkomen door meer zelfvertrouwen te krijgen, beter uw grenzen te bewaken en door met uw partner over uw gevoelens en wensen te praten.
Luister hier naar de podcast 'verslaafd aan liefde'
In deze aflevering gaan we in gesprek met Sarah Hofman. Sarah is psychotherapeut met een specialisatie in relatieverslaving.
Blijf met elkaar praten
Maak iedere week minstens een uur tijd voor elkaar vrij om te praten. Geen tv, geen kinderen, alleen u tweeën. Eventueel spreekt u hiervoor een vaste dag en tijd in de week af. Zo hoort u wat de ander bezighoudt. Dit kunnen ook leuke gebeurtenissen zijn. Op zo’n moment zonder ruzie, kunt u samen rustig bespreken wat u kunt doen als er ruzie ontstaat. Bijvoorbeeld dat een van u tweeën de ruimte verlaat zodra de ruzie begint.
Luister hier naar de podcasts 'Van twee kanten'
Overleeft een liefde ziekte of vreemdgaan? Corine Koole interviewt twee geliefden over een heftige gebeurtenis in hun relatie. Ze interviewt ze apart van elkaar zodat ze openhartig kunnen praten over hun verlangens, geheimen en strubbelingen binnen hun relatie.
Luister hier naar de podcast 'Relatievragen'
Elke vrijdag een nieuw kort verhaal met een antwoord op een relatievraag of een advies van relatietherapeut en seksuoloog drs. Nynke Nijman. Nynke is psycholoog, systeemtherapeut en consulent seksuele gezondheid NVVS. Ze werkt als relatietherapeut & seksuoloog, ze is auteur, columnist, gastdocent, oprichter van ILVY.COM™ en host van deze podcast.
Luister hier naar de podcast 'Jouw wil staat op de gang'
In deze podcastreeks spreekt journalist Natasja Bijl met Patricia de Groot, autoriteit op het gebied van persoonlijke- en zakelijke ontwikkeling, en auteur van het boek: Jouw wil staat op de gang- Een praktisch handreiking voor betere relaties en meer levensgeluk.
Boeken over te veel investeren in een relatie
Boek over de invloed van ouderboodschappen, bindings- en verlatingsangst
Maakt u zich zorgen over uw relatie? Praat er dan over, het liefst met uw partner. Als u uw zorgen binnenhoudt, worden ze meestal groter. U kunt er zelfs buikpijn of hoofdpijn van krijgen. Durft u niet met uw partner te praten? Zoek dan een vertrouwd iemand in uw omgeving. Bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin, uw vader of moeder, een docent van school. Of een hulpverlener.
Een goede relatie is een belangrijke bron van geluk. Toch komt het vaak voor dat relaties tijdelijk hun glans verliezen. het kan gaan schuren.
Is dit herkenbaar voor u? Heeft u het idee dat uw relatie een check kan gebruiken. Wilt u er wat aan gaan doen? Dan is de Relatie APK iets voor u beiden. Lees meer.
In een assertiviteitstraining of de training ‘Sterker in je schoenen’ leert u voor uzelf op te komen en keuzes te maken.
Zoekt u advies of hulp bij problemen in uw huwelijk of relatie? Of heeft u andere vragen? Lees dan hier hoe u contact met ons kunt opnemen. Wij helpen u graag verder.