MDF biedt deze hulp aan in de volgende gemeentes: Dronten | Lelystad | Zeewolde

Huwelijk en relatie

Leven u en uw partner vaak langs elkaar heen? Is uw relatie niet meer wat hij geweest is? Voelt u zich minder verbonden met elkaar? Voelt u zich regelmatig 'alleen' in uw relatie? Hebben u en uw partner vaak ruzie? Veel relaties krijgen vroeg of laat met deze problemen te maken krijgen. Hoe gaat u daarmee om? 

Mensen die elkaar vaak vertellen hoe ze zich voelen, hebben de beste relaties. Dat blijkt uit onderzoek. Want in iedere relatie is het belangrijk om elkaar te kunnen begrijpen. Veranderingen maken dit nodig. U wordt ouder. U krijgt kinderen en die kinderen groeien op. De behoeften en verwachtingen van u en uw partner veranderen ook. Wacht niet te lang met daarover met elkaar te praten. Dat voorkomt dat u dingen opkropt en misschien heel boos wordt over iets kleins. Ook voorkomt het dat u alle ergernissen in een keer wilt bespreken.

Veranderende behoeften

Vindt u dat u en uw partner niet meer prettig met elkaar omgaan? Mist u dingen in uw relatie. Dan is het goed om daarover met elkaar te praten. Misschien vindt u dat lastig. U bent bang uw partner teleur te stellen. Maar er niet over praten werkt op de lange duur niet goed. U of uw partner worden steeds ontevredener over de relatie en leven langs elkaar heen. 

Bedenk daarom eerst voor u zelf waarom u ontevredenheid bent. Praat pas daarna met uw partner. Vertel wat u graag zou willen en hoe u zich voelt. Waar moet u dan op letten? Lees meer…

Omgaan met ergernissen in een relatie

Mannen en vrouwen verschillen in gedachten, beleving en interesses. Ze gedragen zich anders en kijken anders tegen dingen aan. Die verschillen kunnen irritatie veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan dingen laten slingeren, te weinig samen doen, geldzaken, schoonfamilie of klussen die niet gedaan worden. Ook dan is het belangrijk om hier met respect voor elkaar over te praten. En te kijken hoe u de ergernissen kunt oplossen. 

  • Accepteer dat ieder mens dingen op zijn eigen manier doet. Dit hoeft niet uw manier te zijn. 
  • Vertel uw partner wat u irriteert. Hij of zij kan geen gedachtenlezen. 
  • Bespreek de ergernissen met elkaar. Spreek wat u probeert te veranderen als uw partner ook iets probeert te veranderen. 
  • Geven en nemen. Uw partner heeft gedrag dat hij of zij niet kan veranderen. Dat geldt ook voor u. Accepteer het. 
  • Vraag u af waarom iets u zo ergert. En of u echt een reden heeft om u daaraan te ergeren. 
  • Als u genoeg om elkaar geeft, probeert u met wederzijdse ergernissen te leven. Lach erom en laat het zo. Dat maakt de relatie nu juist zoals hij of zij is. 

Soms ontstaat er toch ruzie. Dit is niet erg. Het helpt als u de tips voor een “goede” ruzie toepast. Lees meer... 

Problemen in een relatie

Respect en vertrouwen in elkaar zijn de basis in een relatie. Zijn die niet genoeg aanwezig? Dan zorgt dat voor problemen. Denk bijvoorbeeld aan jaloezie, bezitterigheid, dwang of vreemdgaan. Deze problemen oplossen is lastig. Hoe pakt u dat aan? Lees meer…

Te veel investeren in een relatie 

Wordt u verliefd op personen die niet goed voor u zijn? Belandt u vaak in een ongelijkwaardige relatie? Een relatie waar u steeds degene bent die aandacht en begrip heeft voor de problemen van de ander. En een relatie waar het geluk van uw partner het belangrijkste is. Uw eigen behoeftes en verlangens komen daardoor in de knel. Kortom: u investeert te veel in de liefde en u komt te kort en raakt vermoeid. U kunt dit voorkomen door meer zelfvertrouwen te krijgen, beter uw grenzen te bewaken en door met uw partner over uw gevoelens en wensen te praten.

Tip

Blijf met elkaar praten
Maak iedere week minstens een uur tijd voor elkaar vrij om te praten. Geen tv, geen kinderen, alleen u tweeën. Eventueel spreekt u hiervoor een vaste dag en tijd in de week af. Zo hoort u wat de ander bezighoudt. Dit kunnen ook leuke gebeurtenissen zijn. Op zo’n moment zonder ruzie, kunt u samen rustig bespreken wat u kunt doen als er ruzie ontstaat. Bijvoorbeeld dat een van u tweeën de ruimte verlaat zodra de ruzie begint.

Meer informatie

Boeken over te veel investeren in een relatie

Zorgen over uw relatie

Maakt u zich zorgen over uw relatie? Praat er dan over, het liefst met uw partner. Als u uw zorgen binnenhoudt, worden ze meestal groter. U kunt er zelfs buikpijn of hoofdpijn van krijgen. Durft u niet met uw partner te praten? Zoek dan een vertrouwd iemand in uw omgeving. Bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin, uw vader of moeder, een docent van school. Of een hulpverlener.

Trainingen 

In een assertiviteitstraining of de training ‘Sterker in je schoenen’ leert u voor uzelf op te komen en keuzes te maken. 

Advies en hulp 

Zoekt u advies of hulp bij problemen in uw huwelijk of relatie? Of heeft u andere vragen? Lees dan hier hoe u contact met ons kunt opnemen. Wij helpen u graag verder. 

Deel deze pagina: