MDF biedt deze hulp aan in de volgende gemeentes: Dronten | Lelystad | Zeewolde

Zelfhulpgroepen

Wilt u mensen ontmoeten die hetzelfde meemaken? Mensen om mee te praten en ervaringen te delen. U zelf herkennen in de verhalen van anderen? Dan is een zelfhulpgroep iets voor u. 

Door uw problemen heeft u ongetwijfeld hulpmiddelen gevonden die u dagelijks inzet. Die delen en ontvangen van anderen in de groep maakt u allen sterker. Elkaar aanspreken op handelingen die u wellicht anders zou kunnen doen, helpt ook. Een zelfhulpgroep geeft u (weer) kracht. 

MDF kan u informeren over de bestaande zelfhulpgroepen. Is er nog geen zelfhulpgroep dan kan MDF u ondersteunen bij het opzetten van een zelfhulpgroep. MDF biedt een cursus om een zelfhulpgroep te begeleiden, ondersteuning bij werving van deelnemers, zo nodig kunt u gebruik maken van een ruimte bij MDF. 

Wilt u informatie over een zelfhulpgroep, een zelfhulpgroep bijwonen of oprichten stuur dan een mail naar lotgenotencontact@mdflevoland.nl.

Meer over zelfhulpgroepen

Zelfhulpgroepen hebben allemaal een eigen thema. In de zelfhulpgroep praten deelnemers over dat thema. U kunt denken aan ouders die geen contact meer hebben met hun kind, eenzaamheid, leven van de bijstand, overspannenheid/burnout, verlies van een partner, werkloze 50-plussers en dergelijke. In een zelfhulpgroep praat u met lotgenoten over alles wat met dat thema te maken heeft. 

Deelnemen aan een groep is gratis. Ook doet u helemaal vrijwillig mee. Er is niets verplicht al gelden er wel een aantal richtlijnen, zoals het nakomen van afspraken, het met respect luisteren naar anderen in de groep en het bereid zijn om jezelf te helpen. Maar ook: dat u anderen tot steun wilt zijn.

Zelfhulpgroepen zijn autonoom. Vaak zijn er twee lotgenoten die een cursus hebben gevolgd en die de begeleiding van de groep in handen hebben. 

Hoe groot een zelfhulpgroep is, verschilt per groep. Sommige groepen vinden 8 deelnemers genoeg, in andere groepen zitten er 20 mensen bij elkaar. 

Hoe vaak een groep samen komt, verschilt ook per groep. Soms is het 1x per week. Maar ook 2x per jaar kan. Dat hangt af van het onderwerp en wat de groep daar zelf over wil afspreken. De groep bepaalt dat zelf.

Deel deze pagina: