MDF biedt deze hulp aan in de volgende gemeentes: Dronten | Lelystad | Zeewolde

Belasting en toeslagen

Ik heb een aanslag ontvangen, moet ik betalen of krijg ik terug? Ik moet toeslagen terugbetalen maar heb een laag inkomen, wat moet ik doen? Krijg ik alle toeslagen waar ik recht op heb? Hoe vraag ik toeslagen aan? Ik ga samenwonen, verandert er nu iets voor mijn toeslagen? Op deze pagina leest u informatie over belasting en toeslagen.

Voor het doen van aangifte voor uw inkomstenbelasting of het aanvragen van toeslagen heeft u DigiD nodig. Lees meer...

Inkomstenbelasting 

U betaalt belasting over uw inkomen. Uw werkgever of uitkeringsinstantie houdt belasting in op uw inkomen. Normaal gesproken is er het juiste bedrag aan belasting ingehouden. Als u dan belastingaangifte doet, is het resultaat dat u niets hoeft te betalen en niets terug krijgt. 

Niet iedereen hoeft belastingaangifte te doen. Dat moet wel als de Belastingdienst u bericht stuurt dat u  voor 1 mei aangifte moet doen. Als u meer tijd nodig heeft kunt u uitstel vragen. Dit doet u via de website van de belastingdienst of via de belastingtelefoon.

Als u geen brief heeft ontvangen kunt u wel aangifte doen. Bijvoorbeeld als u verwacht geld terug te krijgen.

Krijgt u uw inkomen bruto uitbetaald? Dan moet u zelf zorgen dat u inkomstenbelasting afdraagt door belastingaangifte te doen. Dat kan na 1 maart van het jaar daarop of door voor het lopende jaar een voorlopige aanslag aan te vragen. 

Toeslagen 

De Belastingdienst zorgt ook voor de uitbetaling van Zorgtoeslag, Huurtoeslag, Kindgebonden budget en Kinderopvangtoeslag. U kunt een toeslag aanvragen op  toeslagen.nl. Ook vindt u meer informatie op deze website. 

Er zijn verschillende toeslag: Zorgtoeslag, Huurtoeslag, Kinderopvang toeslag en Kindgebonden budget. Zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget kunt u tot 1 september van het jaar daarna nog aanvragen.

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming voor de premie voor de zorgverzekering  die u iedere maand betaalt. De hoogte van deze toeslag hangt af van uw inkomen. Hier leest u of u recht heeft op zorgtoeslag.

Huurtoeslag

Bij de huurtoeslag zijn de hoogte van uw inkomen en uw huur van belang. Hier kunt u een proefberekening maken. Dan ziet u of u huurtoeslag kunt krijgen. 

Kinderopvangtoeslag

Heeft u kinderopvang nodig omdat u werkt of een erkende studie volgt? Dan kunt u kinderopvangtoeslag aanvragen. Dit kan voor dagopvang en buitenschoolse opvang. 

De hoogte van de kinderopvangtoeslag hangt af van het aantal uur dat u werkt. Maar u moet altijd ook een eigen bijdrage betalen. Hier kunt u een proefberekening maken. Dan ziet u ook hoeveel uur kinderopvang u kunt krijgen. 

Kindgebonden budget

Als u kinderen heeft, heeft u mogelijk  recht op Kindgebonden budget . De hoogte van het kindgebonden budget hangt af van uw gezinssituatie, uw inkomen en het aantal kinderen. Hier kunt u een proefberekening maken.

Ook als uw inkomen hoger is dan het minimum heeft u recht op kindgebonden budget. Alleenstaande ouders krijgen een hoger bedrag aan Kindgebonden budget en hebben ook bij een betrekkelijk hoog inkomen nog recht op Kindgevonden budget.

Kwijtschelding waterschapsbelasting

Kwijtschelding kunt u aanvragen via de website van GBLT (waterschapsbelasting) of via een formulier wat aangevraagd kan worden bij GBLT. 

Kwijtschelding gemeentebelasting

Lelystad
Om kwijtschelding aan te vragen van de gemeentebelastingen in Lelystad kunt u dit formulier downloaden 

Dronten
Kwijtschelding van gemeentebelastingen in de gemeente Dronten vraagt u aan via de website van GBLT 

Zeewolde
Kwijtschelding van gemeentebelastingen in de gemeente Zeewolde kunt u hier digitaal doen. U kunt ook dit formulier downloaden.

Wilt u ondersteuning hierbij dan kunt u terecht bij de financiele spreekuren of bij de sociaal raadslieden

Beroep indienen gemeentebelasting  

Heeft u kwijtschelding aangevraagd voor de gemeentebelasting of waterschapsbelasting? Krijgt u een afwijzing en bent u het daar niet mee eens? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de sociaal raadslieden. Want u moet binnen 10 dagen beroep instellen tegen dit besluit.

Advies en hulp 

Zoekt u advies of hulp bij het doen van belastingaangifte of het aanvragen van toeslagen? Of heeft u andere vragen? Lees dan hier hoe u contact met ons kunt opnemen. Wij helpen u graag verder.

Bekijk hier een filmpje over het aanvragen van toeslagen

Maarten Bockting, sociaal raadsman van MDF was te gast bij Radar Radio en gaf uitleg over het aanvragen van toeslagen.

Luister hier naar een MDF hulpverlener op Omroep Flevoland

Tijdens de uitzending van 'Dit is Flevoland' vertelt Nynke Brouwer over aanvullingen op uw inkomen. 

Deel deze pagina: