De gevoelens van uw kind

Als u uw kind vraagt: 'Welke gevoelens ken jij?' Dan zal het meestal antwoorden: boos, verdrietig, bang of blij. Dit zijn de vier bekendste gevoelens. Maar er zijn veel meer gevoelens, ook bij kinderen. Het is belangrijk dat uw kind al deze gevoelens leert herkennen en benoemen. Want ruzies ontstaan vaak doordat uw kind gevoelens niet herkent. En er dus niet over kan praten. 

Een praktijkvoorbeeld

Martijn traint twee keer per week met zijn voetbalteam. De training is laat in de middag. Normaal komt Martijn rond etenstijd thuis. Het eten staat klaar, maar dit keer is hij nog niet thuis. Het wordt al donker en de ouders van Martijn beginnen zich ongerust te maken: Waar blijft hij toch? Na een half uur gaat de broer van Martijn hem zoeken. De broer komt terug zonder dat hij hem heeft gevonden. De ouders van Martijn worden ongerust. Als zijn vader wil gaan zoeken, komt Martijn thuis. Vader wordt erg boos en geeft Martijn op zijn donder. Martijn reageert agressief en schreeuwt: ‘Je snapt er ook niks van’. Martijn wordt naar zijn kamer gestuurd.

Wat is er aan de hand?
De vader van Martijn werd boos toen Martijn te laat maar fluitend binnenkwam. Dat was omdat hij bezorgd en ongerust was. Martijn reageerde met boosheid terug door agressief te reageren en te schreeuwen. De ruzie had voorkomen kunnen worden door Martijn te laten vertellen waarom hij te laat was. Want misschien had hij er een goede reden voor. Daarna hadden de ouders hun ongerustheid kunnen uitleggen. Zo was er begrip voor elkaar ontstaan.

Praten over gevoel

Hoe kunt u kinderen leren praten over hun gevoel? Een goede luisterhouding is dan noodzakelijk. Vaak moet u het van dat ene woord hebben, of die ene glimlach waarop u door kunt gaan. 

Wat is een goede luisterhouding? 

  • Kijk uw kind aan.
  • Knik als u begrijpt wat hij of zij vertelt.
  • Vraag uitleg als u het niet begrijpt
  • Stel open vragen.
  • Laat merken dat u echt geïnteresseerd bent.
  • Neem de tijd voor het gesprek.

Een gesprek over gevoelens is anders dan de dagelijkse gesprekken in een gezin. Soms moet uw kind eerst nadenken, als u vraagt hoe het zich voelde in een situatie. Er valt een stilte. Vul die stilte dan niet direct in. Geef uw kind de tijd om zelf zijn woorden te kiezen.

Wat zijn open vragen?
Open vragen zijn vragen waarbij uw kind niet met ja of nee kan antwoorden. Bijvoorbeeld:

  • Wat vind jij daarvan?
  • Hoe bedoel je dat?
  • Kun je daar nog meer over vertellen?

Advies en hulp 

Zoekt u advies en hulp bij het praten met uw kind? Of heeft u andere vragen? Lees dan hier hoe u contact met ons kunt opnemen. Wij helpen u graag verder. 

Deel deze pagina: