MDF biedt deze hulp aan in de volgende gemeentes: Dronten | Lelystad | Zeewolde

Huurtoeslag: bijzondere situaties

Huurtoeslag: De termijn voor een bijzondere situatie is verlengd. Hebt u nog recht op geld? Veel mensen weten niet dat zij recht hebben op huurtoeslag en laten hierdoor geld liggen. Zijn onderstaande situaties op u van toepassing? Dan heeft u mogelijk toch recht op huurtoeslag.

Wat is een bijzondere situatie voor de huurtoeslag?

Bijzondere situaties voor de huurtoeslag zijn uitzonderingen op de standaard regels. Met een formulier vraagt u aan de Belastingdienst om voor uw bijzondere situatie een uitzondering te maken, waardoor u wel recht hebt op huurtoeslag.

De volgende situaties worden door de Belastingdienst als bijzonder gezien voor de huurtoeslag:

U heeft bijzonder inkomen ontvangen.

Bijvoorbeeld nabetalingen van een inkomen of een afkoopsom van een pensioen. Hierdoor kan uw toetsingsinkomen flink gestegen zijn waardoor u geen recht meer zou hebben op huurtoeslag. U kunt bij de Belastingdienst een verzoek indienen om dit inkomen niet mee te nemen voor het toetsingsinkomen;

U heeft eenmedebewoner die al meer dan een jaar in een instelling woont.

Bijvoorbeeld uw partner woont in een revalidatiecentrum. Als deze nog wel inschreven staat op het adres, kunt u de Belastingdienst vragen om het inkomen van deze persoon niet meer mee te laten tellen voor uw toetsingsinkomen. U kunt immers niet gebruikmaken van het inkomen van deze medebewoner voor het betalen van de huur;

Er woont iemand bij u in huis, die veel verzorging nodig heeft.

Als deze persoon anders naar bijvoorbeeld een verpleeghuis, zou moeten, maar door uw hulp thuis kan blijven wonen, kunt u erom vragen om het inkomen van deze persoon niet mee te nemen voor het toetsingsinkomen.

U heeft bijzonder vermogen.

Bijvoorbeeld smartengeld of de schadevergoedingen voor asbestslachtoffers of oorlogsslachtoffers. Op de site van de Belastingdienst is een overzicht te vinden van het vermogen dat als bijzonder wordt gezien. Dit vermogen wordt op verzoek niet meegeteld bij uw vermogen, waardoor u misschien wel recht hebt op huurtoeslag.

In het verleden moest u een formulier voor bijzondere situaties indienen binnen zes weken nadat er definitief op de toeslag was beslist. Nu is deze termijn verlengd naar vijf jaar. U kunt dus nog verzoeken indienen over 2016! Ook kunt u een eerder verzoek dat is afgewezen omdat dit te laat was ingediend, opnieuw indienen.

Co-ouderschap

Bent u co-ouder en staan uw kinderen niet ingeschreven op uw adres? Geef dat dan door aan de Belastingdienst. U heeft dan mogelijk recht op (meer) huurtoeslag omdat u niet meer als alleenstaande wordt gezien maar als alleenstaande ouder.

10% regeling

Is een van uw huisgenoten gedurende het jaar verhuisd en is zijn inkomen na de verhuizing meer dan 10% gestegen? Dan zou dit hogere inkomen negatieve gevolgen hebben op de huurtoeslag van de achterblijvers. De Belastingdienst kijkt namelijk voor de huurtoeslag naar het jaarinkomen van alle bewoners – dus ook van de vertrokken bewonder. Dit is niet de bedoeling. Daarom heeft de Belastingdienst de 10% regeling. Hierdoor kijken zij naar het inkomen van de medebewoner tot de verhuisdatum. Om hiervan gebruik te maken kunt u de Belastingtelefoon bellen.

Wilt u hulp om na te gaan of u nog recht hebt op huurtoeslag, of bij het invullen van het formulier voor bijzondere situaties? Kom dan langs op één van onze financiële spreekuren

Deel deze pagina: