MDF biedt deze hulp aan in de volgende gemeentes: Dronten | Lelystad | Zeewolde

Wat u moet regelen bij een scheiding

U gaat scheiden. Dan moet u veel zaken regelen. Dit geldt voor zowel voor scheiden na een huwelijk, als na een geregistreerd partnerschap. Uw hoofd staat misschien niet naar regelzaken, maar toch is het belangrijk om bijvoorbeeld de verdeling van de boedel, alimentatie en de zorg voor uw kinderen nu goed te regelen. Op deze pagina leest u, waar u allemaal aan moet denken en wat de mogelijkheden zijn. 

Hoe kunt u een scheiding aanvragen?

Wilt u een echtscheiding of een scheiding van tafel en bed aanvragen? Lees dan hier hoe u dat doet. Wilt u uw geregistreerd partnerschap beëindigen? Hier vindt u daar meer informatie over. 

Hoeveel kost een scheiding?

Een scheiding kost geld. U moet griffierecht betalen aan de rechtbank. Hoeveel dat is hangt van allerlei factoren af. Hier leest u meer over de tarieven.

Een advocaat kost €150 tot € 200 per uur, een gerechtsdeurwaarder kost € 60. Daarnaast kunnen er nog kosten bijkomen van een notaris, accountant of anderen. 

Een mediator is goedkoper dan een advocaat. Bovendien kunt u de kosten dan delen. U moet het dan wel beiden eens over de afspraken in het echtscheidingsconvenant. Is dat niet zo, dan kunt u beter ieder zelf een advocaat nemen.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Kunt u de kosten van een advocaat niet betalen? Dan kunt u gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen. U betaalt dan alleen een eigen bijdrage. De overheid betaalt de rest. Kunt u de eigen bijdrage ook niet betalen? Dan kunt u hiervoor bijzondere bijstand aanvragen bij de gemeente.

Scheiding en uw financiën

Door een scheiding verandert uw financiële situatie. Uw inkomsten en uitgaven veranderen. De meeste mensen gaan er financieel op achteruit door een scheiding. Mogelijk kunt u gebruikmaken van regelingen rond inkomen, zoals alimentatie, pensioenen, belasting en bijstand. Daarnaast zijn er toeslagen die uw inkomen kunnen aanvullen.

Tips

Advies en hulp 

Zoekt u advies en hulp bij de regelzaken rond uw scheiding? Of heeft u andere vragen? Lees dan hier hoe u contact met ons kunt opnemen. Wij helpen u graag verder. 

Deel deze pagina: