MDF biedt deze hulp aan in de volgende gemeentes: Dronten | Lelystad | Zeewolde

Opkomen voor u zelf

Heeft u moeite om voor uw eigen mening op te komen? Kunt u moeilijk ‘nee’ zeggen? Doet u vaak dingen tegen uw zin? Zwijgt u regelmatig om een ander niet te kwetsen of boos te maken? 

Herkent u zichzelf in wat hierboven staat? Dan vindt u het moeilijk om voor uzelf op te komen. Veel mensen lopen hier tegenaan. En gelukkig is het mogelijk om dit aan te pakken en te veranderen. Jaarlijks begeleiden wij groepen met mensen die assertiever willen worden.

Wanneer is iemand assertief? 
Iemand is assertief als hij naar anderen duidelijk is over wat hij denkt, voelt of wenst. 

Mensen kunnen op drie manieren reageren: 

Subassertief
Reageert u subassertief? Dan vertelt u anderen niet duidelijk wat u voelt, denkt, nodig hebt of graag wilt. U durft bijvoorbeeld geen nee te zeggen als u niets wilt. Dat doet u om ruzies te vermijden. Ook al lijdt u daar zelf onder. U vindt het moeilijk om aan een ander te vragen wat u nodig heeft. U hoopt dat anderen voor u zullen zorgen. Daardoor laat u anderen beslissingen voor u nemen. U zet de belangen van anderen op de eerste plaats, daarna komen die van u pas. 

Assertief
Reageert u assertief? Dan vertelt u anderen rustig wat u wilt en wat u nodig heeft. U heeft daarbij respect voor de wensen en behoeften van de ander. U gedraagt zich eerlijk en direct. En u laat uw geluk niet afhangen van anderen. Want u weet zelf goed wat er voor uw geluk nodig is. Daar handelt u naar. Als u hulp nodig heeft, durft u er om te vragen. U vermijdt ruzies of meningsverschillen niet, maar praat er met elkaar over. 

Agressief
Reageert u agressief? Dan uit u uw gevoelens, gedachten, meningen, behoeften en wensen. Maar op een manier die onprettig is voor de ander. Dit komt omdat u uw gevoelens heeft opgekropt. Ze komen dan ineens tot een uitbarsting. U gaat zonder respect, op een harde manier tegen de ander in. En u houdt geen rekening met de gevoelens van de ander. Ook wordt u snel kwaad als u kritiek krijgt en legt zich moeilijk bij het besluit van de ander neer. Het liefst speelt u de baas. U negeert, kwetst of vernedert de ander. 

Daardoor kunnen anderen u uit de weg gaan en komt u alleen te staan.

Tips om assertief te reageren

U wilt assertief reageren? Denk dan hieraan:

  • Wat vindt u zelf van de situatie? 
  • Wat wilt u bereiken in die situatie?
  • Hoe kunt u dat het beste duidelijk maken? 
  • Spreek vanuit u zelf (ik vind…, ik wil…), blijf rustig en sta open voor wat de ander zegt.

Volg een assertiviteitstraining

Wilt u assertiever reageren? Dan kan een assertiviteitstraining u helpen. Lees meer...

Wilt u vast zelf aan de slag?

Download hier het e-book opkomen voor jezelf

Boeken over Opkomen voor jezelf

Thomas D'Ansembourg: Stop met aardig zijn
Anne Dickson: Opkomen voor jezelf
Susan Scott: Zeg waar het op staat

Oscar (43 jaar) ging dagelijks met buikpijn naar zijn werk. Hij durfde niet te zeggen dat hij het werk niet aan kon. Hij was bang voor wat zijn baas dan zou denken. En voor ontslag. Hij wrong zich in allerlei bochten om zijn werk zoveel mogelijk en zo goed mogelijk te doen. Hij draait overuren, piekert ’s nachts, krijgt lichamelijke klachten… Op een dag lukt het niet meer om zijn bed uit te komen. Zijn lichaam zegt dat het genoeg is geweest. Hij kon niet meer anders dan zich ziekmelden. Lees verder…

Advies en hulp

Zoekt u advies of hulp om voor uzelf op te leren komen? Of heeft u andere vragen? Lees dan hier hoe u contact met ons kunt opnemen. Wij helpen u graag verder. 

Deel deze pagina: