Iedereen krijgt in zijn leven te maken met verlies en rouw. Bijvoorbeeld als een dierbare overlijdt. Hoe u daarmee omgaat, verschilt per persoon. Er bestaan geen algemene regels voor rouwen of verwerken. Rouw is een proces, waarin u langzaam moet wennen aan de nieuwe situatie.
Het verlies van iemand die dichtbij u staat is een grote verandering in uw leven. De meeste mensen begrijpen eerst niet wat er met hen gebeurt en voelen zich verdoofd. Dat is een normale reactie. Als het verlies tot u door gaat dringen ontstaat de noodzaak om hier een weg in te vinden.
Mensen zijn verschillend en verwerken moeilijke gebeurtenissen of ingrijpende veranderingen ook verschillend. Sommigen praten niet en gaan hard aan het werk. Anderen zijn heel verdrietig en willen graag praten. Iedereen is anders. Iedereen pakt dit op zijn eigen manier aan.
Tijdens het 'werken aan verwerken' zijn er vier opdrachten die moeten worden vervuld: de rouwtaken.
Als een vriend of familielid iemand heeft verloren, wilt u er natuurlijk voor degene zijn. Maar hoe?
Op internet staan veel sites met informatie over rouwverwerking. We hebben er een paar voor u op een rij gezet:
Voor volwassenen:
Rouw
Steun bij verlies
Voor kinderen:
Achter de regenboog
Jonge helden
Er zijn veel boeken over rouwverwerking. Ze kunnen u helpen bij het verwerken van het verlies van een dierbare. Hieronder vindt u enkele titels:
Manu Keirse: Vingerafdruk van verdiet
Riet Fiddelaers-Jaspers: Met mijn ziel onder de arm
Marieke de Bruijn: Leren leven met verliezen. Hoe doe je dat?
Karin Kuiper: Je mag me altijd bellen, 1001 dagen van rouw
Nieske Poortstra: De zon, de maan en de rivier
Wilt u ondersteuning bij het verwerken van uw verlies of heeft u andere vragen? Lees dan hier hoe u contact met ons kunt opnemen. Wij helpen u graag verder.